Nejslavnější koně Velké pardubické. Kdo je absolutním šampionem

Ve světě dostihů a koní existuje řada příběhů, které nejen zaujaly srdce milovníků koní, ale také se nezapomenutelně zapsaly do historie dostihového sportu. Mezi těmito příběhy se vynořují legendární koně, kteří se stali symbolem odvahy, vytrvalosti a výjimečného talentu na dostihových tratích. Velká pardubická, známá svou náročností a prestiží, se stala scénou pro mnoho výjimečných koní. Každý z těchto koní má svůj unikátní příběh. V tomto článku se podíváme na životní příběhy těchto nejslavnějších koní, kteří se stali legendami Velké pardubické a zanechali svůj otisk v historii dostihového sportu.

Ilustrační foto. Zdroj: Flickr user Jeff KubinaCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Železník

Železník je nejúspěšnějším koněm Velké pardubické, který tento slavný dostih dokázal jako jediný vyhrát čtyřikrát. V roce 1987, 1988, 1989 a 1991. Třikrát po sobě s žokejem Josefem Váňou v sedle. Narodil se už v roce 1978 v Šamoríně a zemřel v roce 2004. Jeho úspěchy byly obzvláště významné, protože i on dokázal vyhrát tuto soutěž v po sobě jdoucích letech.

Během své kariéry Železník ukázal vynikající schopnosti a odhodlání. Byl považován za koně s výjimečnou výdrží a statečností, což bylo klíčem k jeho úspěchům. Díky své schopnosti překonávat náročné překážky a udržovat vysoké tempo na dlouhých tratích se stal oblíbeným mezi fanoušky. Železníkovo jméno zaznívá s úctou a respektem a má své čestné místo v historii Velké Pardubické.Tento hnědý valach, plnokrevný zástupce anglického plemene, si připsal trojnásobné vítězství ve Velké Pardubické pod vedením jezdce a trenéra Josefa Váňy. Jeho majitelem je Ivo Köhler, a Tiumen působí ve stáji Köi Dent. V oblasti steeplechase se kůň Tiumen vyznačuje 16 starty, z nichž vyšel vítězně 5krát, a jeho celkový zisk činí 6 189 540 Kč.

Peruán

Peruan je dalším ze slavných koní spojených s Velkou Pardubickou, který zanechal nezapomenutelnou stopu v historii tohoto prestižního dostihu. Narodil se v roce 1988 a patří k trojnásobným vítězům Velké. Vyhrál v letech 1998, 1999 a 2000.

V roce 2001 byl velmi blízko k získání svého čtvrtého triumfu, avšak nakonec prohrál s Chalcem o délku a čtvrt. Dosud se čtyřikrát podařilo zvítězit pouze Železníkovi. Kromě Velké Pardubické se mu dařilo i v anglickém Cheltenhamu v roce 1997, kde obsadil druhé místo v krosu na 6200 metrů. Nikdy předtím nebyl tak blízko k triumfu na domácí půdě. Poslední dostih absolvoval v srpnu 2003, celkově se zúčastnil 58 dostihů, z nichž vyhrál 20, a vydělal přibližně 7 milionů korun. Zemřel ve věku 29 let v tréninkovém centru Zámrsk, kde byla v roce 2019 odhalena bronzová socha v životní velikosti.

Tiumen

Tento hnědý valach, plnokrevný zástupce anglického plemene, si připsal trojnásobné vítězství ve Velké Pardubické pod vedením jezdce a trenéra Josefa Váňy. Jeho majitelem je Ivo Köhler. Tiumen působí ve stáji Köi Dent. V oblasti steeplechase se kůň Tiumen vyznačuje 16 starty, z nichž vyšel vítězně 5krát, a jeho celkový zisk činí 6 189 540 Kč. Narodil se v Polsku v roce 2001. Hattrick zaznamenal Tiumen při 121. ročníku Velké pardubické opět s žokejem Josefem Váňou. Velmi dramatický závod Tiumen vyhrál i přes to, že málem upadl na Taxisově příkopu a v cíli jen těsně porazil Sixteen.

Výsledky všech ročníků Velké pardubické najdete zde.

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz