Sportka jim vyhrála čtvrt miliardy. „Měli jsme se na to vykašlat,“ přiznávají manželé. Za co utráceli?

Manželský pár ze středních Čech, který vyhrál 250 milionů korun v loterii Sportka, se rozhodl o své výhře po letech schovávání promluvit. V exkluzivním rozhovoru pro iDnes.cz popisují, co všechno jim druhá nejvyšší výhra v historii loterie od Sazky dala, ale také vzala. Jak jejich příběh ukazuje, ne vždy jde totiž o příjemné zážitky. „Skutečná radost, tedy že bychom doma otevírali lahev, vlastně nikdy nepřišla,“ říká Karel. „Spíš se čím dál víc objevovaly a pořád objevují chvíle, kdy si říkáme: Měli jsme se na to vykašlat a nic si nevyzvedávat,“ dodává Libuše. Za co pohádkovou výhru utratili?

Sportka je nejoblíbenější hrou Sazky, v níž se hraje o milionové výhry. Zdroj: Sazka

Šest čísel 3, 5, 7, 8, 25 a 29 má vytetovaných na těle. To jsou jsou čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů korun. Jde o jednu z nejvyšších výher v historii Sportky. Teď se o výhře jako jedni z mála rozhodli promluvit v exkluzivním rozhovoru, který pro server iDnes.cz přinesl novinář Martin Moravec. Jak muž, tak žena chtějí ale pro veřejnost zůstat v anonymitě, proto vystupují raději pod smyšlenými jmény Karel a Libuše.

„Sázeli jste pravidelně?“ ptá se novinář manželů. „Ne každé slosování, ale posledních osm let většinou dvakrát do měsíce. Vždy náhodný tip a nikdy jsem nevyhrál víc než tisícovku. Až přišel listopad 2019 a druhá největší výhra v historii sportky,“ vypráví Karel. „Byli jsme na nákupu, manželka se zapovídala, tak jsem toho využil a skočil do trafiky. Vsadil jsem plný tiket, zase náhodný výběr, a když jsem vylezl, vyčítavě se na mě zatvářila,“ dodává Karel.

„Byla jsem totiž v pokročilém stadiu těhotenství a říkala mu, že bychom měli šetřit,“ vysvětluje Libuše. „Až jednou vyhraju, tyhle řeči ti připomenu,“ odpověděl tehdy manžel.

„Druhý den ráno jsem šel do práce a všude v rádiu mluvili o tom, že má sportka dva výherce. I kolegové si o tom vyprávěli. Jeden prý trefil první pořadí a druhý taky, ale navíc se Šancí. Sice rovnou dodali, že je hlavní výherce ze středních Čech, ale tomu jsem nějak nevěnoval pozornost. Až na konci šichty jsem z peněženky vytáhl tiket a v telefonu ho zkontroloval. Strašně jsem se lekl. Byl jsem zvyklý, že tiket naskenuju a objeví se maximálně krátké číslo, třeba 110 nebo 220 korun. Ale najednou tam těch čísel bylo hrozně moc a já zpanikařil. Okamžitě jsem telefon schoval, aby mě nikdo neviděl, a zavřel se na záchod. Tam jsem tiket zkontroloval znova, ukázala se částka přes 29 milionů a od té chvíle bych dokázal první tři dny přehrát, jako by proběhly tento týden,“ říká Karel.

Nakonec ale zjistil, že vyhráli i Šanci. Trefili tedy celý jackpot v hodnotě 250 milionů. „Radost byla pryč. Zatímco 29 milionů si člověk dokáže představit a ví, co by s nimi udělal, čtvrt miliardy už zní strašidelně,“ říká. A Libuše dodává: S každým číslem, které se shodovalo, rostla panika. Podívali jsme se na sebe a skoro najednou si řekli: „Co budeme dělat?“

Od Sazky tehdy dostali několik rad. Třeba aby si dali pozor na „různé poradce“, doporučena jim byla paradoxně ale také psychologická pomoc. „Řekli nám, ať se nikomu nesvěřujeme, a nakonec jsme mohli nadiktovat čísla libovolného množství účtů,“ říkají.

Asi 30 milionů se rozhodli rozdělit mezi blízké a kamarády. „A někteří měli pocit, že dostali málo,“ říká Libuše. Následně zmiňuje i několik nepříjemných incidentů, kdy na ni třeba někdo kvůli svému podílu zaútočil: „Řval, že jsem svině a dala jsem mu málo.“ „To byly další bezesné noci. Vymýšleli jsme, koho a jak podělit, aby to bylo fér,“ dodává Karel.

A co si za výhru sami koupili? „Mně asi měsíc a půl trvalo, než mi všechno došlo,“ říká Karel. „Chodil jsem dál do práce, jednoho dne jsem se vrátil domů a šel na nákup. Nic velkého, rohlíky, salám, nějaká zelenina. Stál jsem u kasy a v tu chvíli jako by do mě někdo praštil. Pochopil jsem, že když budu do konce života chodit na takové nákupy, nemám šanci všechno utratit.“ „Koupil jsem si auto. Ne ferrari ani lamborghini, ale velké auto, o kterém jsem snil,“ říká také. „Já se konečně podívala do jedné vysněné destinace, kam jsem chtěla od dětství,“ dodává Libuše.

Karel: Kdybyste se zeptal, kolik nám zůstalo, musel bych říct, že až moc. Pořád s penězi neumíme pracovat tak, jak bychom chtěli. Pro někoho je to snadné, ale my se vše učíme. Něco jsme rozdali, koupili nemovitosti, ale jestli jsme za cestování a další maličkosti utratili pět milionů? Víc určitě ne.

Libuše: Větší částky jsme investovali do dobročinných projektů a začínajících firem, tam je to třeba deset milionů u jedné. Vybíráme si takové, které můžou změnit dnešní svět k lepšímu a věnují se například medicíně nebo vzdělání. U jedné už nám investice přitekla zpátky. I s navýšením.

Celý rozhovor je k přečtení na serveru iDnes.cz: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/sportka-sazka-vyhra-milion-manzele-rozhovor.A231128_143207_xman-rozhovory_lisv?zdroj=banner

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti na hazardní hře osobám mladším 18 let. 

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz