Výzkum sociálních sítí: Lidé se vyhýbají zprávám a diskuzím, význam Facebooku klesá

Sociální sítě již nejsou primárním kanálem pro získávání zpravodajských informací, jak tomu bylo v době pandemie. Podle výzkumu Aleny Mackové z Národního institutu SYRI a Masarykovy univerzity se zvyšuje počet lidí, kteří se záměrně vyhýbají zprávám nebo se snaží jejich spotřebu omezit. Tento trend je spojen s polarizací společnosti a zahlcením informacemi, což mnozí vnímají jako problém. Lidé na sociálních sítích preferují spíše zábavu než participaci na obsahu.

Foto: Solen FeyissaCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Analýza ukázala, že účast lidí na online diskuzích rapidně klesá. Macková zdůrazňuje velký nepoměr mezi aktivními tvůrci a pasivními čtenáři. Během pandemie a následné války na Ukrajině poklesla ochota lidí diskutovat o více než deset procent. I když lidé méně aktivně diskutují, stále čtou diskuze a formují si své názory prostřednictvím sociálních sítí.

Vzhledem k jednotlivým sociálním sítím, polovina populace stále používá Facebook, ale jeho význam pro získávání zpravodajských informací klesá.

Čtěte také: Předčasný konec: Zraněná Vlhová musela vrtulníkem do nemocnice!

Macková to připisuje transformaci Facebooku a jeho změněnému zobrazování obsahu. Uživatelé se stále více uzavírají do zájmových skupin, přičemž pro aktuální zprávy upřednostňují síť X (dříve Twitter). Mladší generace se orientuje spíše na sítě jako TikTok nebo Instagram, kde se zprávy dostávají přes influencery a celebrity, což ukazuje odlišný přístup k informacím ve srovnání se staršími generacemi.

Čtěte dále: Formule 1 v Brně je reálná, říká šéf českého motorsportu Šťovíček

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz