Posádka lodi Starliner si zpříjemňuje pobyt hrami na orbitě

Astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová se úspěšně integrují do posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a mohou tam zůstat dalších pět až šest měsíců. NASA zvažuje, že pošle loď Starliner zpět na Zemi, zatímco Wilmore a Williamsová zůstanou na ISS. 

zdroj: x.com

 8 dní se mění na 8 měsíců

Starliner není schopen se odpojit bez posádky, a tak se diskutuje o možnostech, jak vesmírný výlet prodloužit. Podle nejnovějších zpráv mohou Wilmore a Williamsová zůstat na ISS až do roku 2025. To by znamenalo, že se jejich pobyt prodlouží až o šest měsíců. 

Na nedávné tiskovce NASA se vůbec poprvé otevřeně mluvilo o možné záchranné misi pod taktovkou SpaceX. Nepadlo ale žádné konkrétní rozhodnutí. I nadále probíhá vyhodnocování testů a poslední slovo bude mít administrátor NASA Bill Nelson.

Vesmírné hry na oběžné dráze

I když uvíznutí mimo planetu může být stresující, posádka Starlineru si na nové prostředí rychle zvykla a dokonce uspořádala vlastní „vesmírnou olympiádu“. S dalšími astronauty na ISS si předali symbolickou pochodeň a napodobovali sportovní disciplíny. Taková zábava pomáhá posádce s morálkou a také astronautům se zlepšením fyzické kondice. Ve stavu beztíže je pravidelné cvičení naprosto nezbytné, protože když nepůsobí na lidské tělo gravitace, kosti řídnou a svaly ochabují.

Test přizpůsobivosti

Wilmore a Williamsová se rychle začlenili do běžné práce na ISS a stali se novými členy týmu. NASA potvrdila, že převzali každodenní úkoly, jako je údržba orbitální laboratoře a vědecké experimenty, kterých je na ISS vždy dost. A pokud jejich mise bude pokračovat, zapojí se i do dalších úkolů, jako jsou výstupy do volného prostoru (EVA).

NASA nyní zvažuje různé scénáře. Jedním z nich je návrat Starlineru na Zemi bez posádky, což by ovšem znamenalo, že Williamsová a Wilmore zůstanou na ISS a odletí až s plánovanou misí Crew-9. 

Když plán B nevychazí

Konkrétní plán zatím neexistuje. NASA neustále vyhodnocuje situaci a rozhodnutí o dalším postupu teprve padne. Jak uvedla vedoucí programu ISS Dana Weiglová, „Butch a Suni jsou plně vyškoleni“ a připraveni na všechny úkoly, které na ně čekají.

Na první informace o vesmírné lodi se můžete podívat zde.

Nejnovější
Mezi Nevadou a Federálními představiteli začalo menší pnutí. Minulý týden totiž kongresman Paul Tonko a senátor Richard Blumenthal podali návrh ...
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz