Kanadský obr chce koupit japonskou společnost 7-Eleven

Kanadský obchodní řetězec Alimentation Couche-Tard, který vlastní značky Couche-Tard a Circle K, předložil nabídku na převzetí japonské společnosti Seven & i Holdings, která provozuje 85 000 obchodů po celém světě, včetně známého řetězce 7-Eleven. Pokud by byla tato transakce schválena, vznikla by jedna z největších maloobchodních skupin na světě.

Seven & i Holdings v pondělí potvrdila, že obdržela předběžnou nabídku na převzetí od společnosti Alimentation Couche-Tard. Konkrétní detaily návrhu, včetně nabízené částky, nejsou veřejné. Společnost uvedla, že byla zřízena komise nezávislých členů představenstva, která nabídku posoudí.

zdroj: x.com

Největší akvizice v historii

Alimentation Couche-Tard provozuje více než 16 000 obchodů v Severní Americe a Evropě. Seven & i spravuje rozsáhlou síť 85 000 prodejen, především v Asii a Spojených státech. Couche-Tard má zájem o všechny zbývající akcie společnosti Seven & i, která má tržní hodnotu přesahující 38 miliard dolarů. Pokud by byla transakce schválena, jednalo by se o největší zahraniční akvizici japonské firmy v historii.

Společnost Alimentation Couche-Tard se zatím k nabídce nevyjádřila. Jakákoliv dohoda by však musela být schválena kanadskými regulačními orgány. Odpověď vedení Seven & i a japonských úřadů na nevyžádanou nabídku bude v následujících měsících velkou zkouškou.

Tuhý japonský kořínek

Japonské společnosti jsou už dlouho známé pro svou odolnost vůči zahraničním akvizicím, často dokonce na úkor zájmů svých akcionářů. Podle japonských médií se Couche-Tard o potenciální převzetí Seven & i zajímal už v roce 2020.

V loňském roce Japonsko aktualizovalo své směrnice pro fúze a akvizice, aby povzbudilo společnosti k vážnému zvažování legitimních nabídek. Cílem bylo zvýšit spravedlnost a transparentnost pro akcionáře.

Takové uzavřené smýšlení japonských firem může vycházet z historické uzavřenosti celé země, kdy cokoliv cizího nebylo přijímáno hned pozitivně nebo velmi pomalu.

V reakci na zprávu o nabídce vzrostly akcie Seven & i v pondělí v Japonsku o více než 22 procent.

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz