Podnikatel Elon Musk zavírá kancelář X v Brazílii 

Elon Musk oznámil, že uzavřel brazilskou kancelář své sociální sítě X. Udělal to poté, co soudce brazilského Nejvyššího soudu nařídil společnosti pozastavit několik účtů a oznámil, že mohou čelit zatčení svého právního zástupce v Brazílii. Navzdory uzavření kanceláře zůstane služba X pro uživatele v Brazílii nadále dostupná. 

zdroj. x.com

Soudce bere spravedlnost po svém

Tento krok hodně eskaluje několikaměsíční spor mezi Elonem Muskem a brazilským soudcem Alexandrem de Moraesem, kterého Musk obviňuje z potlačování konzervativních hlasů na internetu. Moraes ale říká, že jeho cílem je odstranit z internetu dezinformace a chránit brazilské instituce před útoky.

Soudce Moraes už několik let nařizuje sociálním sítím, aby pozastavily stovky účtů a příspěvků, které podle něj představují hrozbu pro brazilskou demokracii. Jeho příkazy se často týkají pravicových stoupenců bývalého prezidenta Jaira Bolsonara. Obvykle ale nemají konkrétní důvody pro pozastavení. Zajímavé je, že soudce Moraes zároveň dohlíží na několik trestních vyšetřování Bolsonara a jeho spojenců. To z něj dělá jednu z nejvlivnějších a zároveň nejkontroverznějších postav v Brazílii.

Proč Elon Musk odešel z Brazílie?

V posledních dnech společnost X zveřejnila dokumenty, které odhalují nařízení soudce Moraese k odstranění minimálně 19 účtů. Zahrnuje to dokonce i účty pravicových influencerů a federálního zákonodárce. Když X nesplnila jedno z těchto nařízení, Moraes varoval, že společnost může čelit pokutám, nebo dokonce zatčení svého právního zástupce v Brazílii. To pochopitelně Muska, známého svým citem pro svobodu popudilo.

Musk zavírá kancelář a jeho kritika na Moraese pokračuje v ještě větší míře. Soudce má ale možnost sociální síť X v Brazílii zablokovat, pokud nebude dodržovat jeho příkazy. Musk se výhružek nebojí a prohlásil, že je připraven se soudci postavit, i kdyby to mělo negativní dopad na podnikání společnosti X.

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz