Kdo chce zákaz kouření v kasinech v Atlantic City?

Když se řekne Atlantic City, vybaví se mnoha lidem herní mekka na východním pobřeží USA. A tato půda zůstává jedním z posledních velkých útočišť pro kuřáky na Severovýchodě. Mezitím, kdy většina amerických států už zakázala kouření v kasinech, Atlantic City to návštěvníkům stále umožňuje.

zdroj: x.com

Zaměstnanci bojují o své zdraví

Zaměstnanci kasin v tomto městě ale začali protestovat, že jejich zdraví je kouřením ohroženo a dokonce se obrátili na soud. Skupiny zastupující tisíce zaměstnanců kasin podaly minulý rok žalobu na státní soud v Mercer County. V žalobě tvrdí, že zákonodárci v New Jersey poskytli kasinům zvláštní výhody tím, že umožnili kouření v jejich prostorách. Navíc to znamená, že zaměstnanci musejí pracovat v tzv. toxických podmínkách. A to může vést k vážným zdravotním problémům včetně rakoviny, astmatu a srdečních onemocnění.

Kam to můžu típnout?

Nejhorší věc, která se mi v práci stává, je, když slyším: Mohu dostat popelník? V podstatě každý pracovník v New Jersey je chráněn, kromě těch v kasinech.“ – svěřuje se Lamont White, který pracuje jako krupiér v kasinech v Atlantic City od roku 1985.  Žaloba byla podána proti guvernérovi Philipu D. Murphymu a státní zdravotní komisařce Kaitlan Baston. Žalobci se domáhají zrušení výjimky v zákoně zakazujícím kouření uvnitř budov, která se vztahuje na kasina.

Zákon o zákazu kouření neprošel

V roce 2022 měl návrh zákona zakazující kouření v kasinech docela podporu, ale nakonec byl zastaven. Organizace zastupující kasina se obávaly, že by takový zákaz mohl negativně ovlivnit jejich obchodní výsledky, zejména po pandemii a v souvislosti s novou konkurencí z okolí New Yorku.

Zaměstnanci kasin v Atlantic City ale tvrdí, že dlouhodobé vystavení „potenciálně smrtelnému druhotnému kouři“ způsobilo některým vážné zdravotní problémy. Podle důkazů a soudních dokumentů zemřel alespoň jeden zaměstnanec, který nekouřil.

Kasina jsou ekonomickým motorem Atlantic City

Zákon o bezkouřovém vzduchu z roku 2006 zakázal kouření téměř všude v New Jersey, ale kasina dostala výjimku. Následnou žalobu podali odboráři z United Auto Workers a z organizace Casino Employees Against Smoking’s Effects (CEASE). Tvrdí, že výjimka v zákoně porušuje ustanovení New Jersey State Constitution, která garantují právo na bezpečnost práce a zakazují zákonodárcům poskytovat „speciální zákony“ korporacím jako jsou kasina.

„Favoritismus vůči korporátním kasinům je odporný a nutí zaměstnance hazardovat se svým zdravím, aby mohli pracovat a živit své rodiny — na rozdíl od téměř všech ostatních pracovníků v New Jersey – píše se v soudních dokumentech.

Nancy Erika Smith, právnička zastupující zaměstnance, označila nutnost vystavovat se druhotnému kouři za diskriminační. Argumentuje také tím, že zákaz kouření by neměl negativní dopad na hospodářské výsledky kasin. Zaměstnanci samotní si přeci přejí, aby odvětví kvetlo.

Zákaz účasti na hazardní hře osobám mladším 18 let. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz