Pachinko: Národní vášeň Japonců

Když se řekne hazard v Japonsku, většině lidí se vybaví jen jedno – pachinko. Unikátní hra kombinující prvky pinballu a automatů je nedílnou součástí japonské kultury již desítky let.

Pachinko místnost
Foto: MichaelMaggs | CC BY-SA 3.0 | via Wikimedia Commons

Pachinko salóny jsou v Japonsku doslova na každém rohu a pro mnoho Japonců představují populární formu trávení volného času. Přestože je pachinko oficiálně považováno za zábavu a ne za hazard, sázky jsou v něm běžné. Hráči vkládají do strojů peníze a snaží se získat co nejvíce kuliček, které pak mohou vyměnit za peníze v blízkých výherních automatech.

Proto se také pachinko stalo nejen oblíbenou hrou, ale i obrovským byznysem – v roce 2019 totiž generovalo tržby přes 200 miliard dolarů, to je více než celý japonský trh s videohrami.

Gambling v japonské společnosti

Japonci mají k hazardu poměrně dvoustranný postoj. Na jednu stranu je pachinko všudypřítomné a společensky akceptované, na druhou stranu je většina dalších forem hazardu stále ještě tabu. Sázení na sportovní události nebo kasina jsou v Japonsku pořád ilegální, s výjimkou několika málo legálních kasin, která byla otevřena teprve nedávno.

Zajímavé je, že Japonci mají tendenci vyhýbat se hazardu, který by mohl ohrozit jejich finanční stabilitu—což je něco, co západní hráči často neřeší. Pachinko je vnímáno spíše jako zábava, zatímco sázení na dostihy nebo jiné závody je považováno za nebezpečnější a riskantnější formu hazardu. Tento opatrný přístup je odrazem konzervativní povahy japonské společnosti, která klade velký důraz na stabilitu a bezpečnost.

Foto: Kanesue | CC BY-SA 3.0 | via Wikimedia Commons

Hazard a kultura

Celkově japonská kultura má na gambling zajímavý vliv. Například v pachinku se mísí prvky náhody s dovedností – hráči se snaží odhadnout, kdy nejlépe uvolnit tlačítko, aby kulička spadla do výherní dráhy. Kombinace štěstí a zručnosti je typická pro mnoho japonských her a sportů. Málokdy naleznete v japonsku hry, které jsou závislé pouze jen na štěstí, bez nutné zručnosti a přímé interakce hráče.

Dalším zajímavým aspektem je, že gambling v Japonsku často probíhá ve skupinách. Hráči chodí do pachinko salónů s přáteli nebo kolegy a hazard je pro ně způsob, jak se spolu pobavit a upevnit vztahy.

V Japonsku je hazard, ačkoli často maskovaný jako zábava, hluboce zakořeněnou součástí kultury. Tento přístup se ale liší od západního vnímání, kde je hazard často spojován s osobním rizikem a individuálním rozhodováním.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti na hazardní hře osobám mladším 18 let.

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz