Facebook investuje do zelené geotermální energie pro svá datová centra

Vzhledem k rostoucí poptávce po čisté energii ze strany datových center ve Spojených státech se technologičtí giganti jako Meta, konkrétně Facebook a Google snaží najít nové řešení. Vypadá to, že cesta vede do jádra Země – pokročilé geotermální energii.

zdroj: x.com

Poptávka po elektrické energii roste

Ve snaze zajistit spolehlivou energii bez emisí oznámila společnost Meta, mateřská firma Facebooku, průlomové partnerství se startupem Sage Geosystems, který se zaměřuje na využití geotermální energie pomocí inovativních vrtných technik. Cílem spolupráce je vyvinout až 150 megawattů geotermální energie. To je pro lepší představu množství, které by mohlo zásobovat elektřinou přibližně 70 000 domácností. Je to vítaný krok, protože spotřeba místa v datových centrech stále narůstá.

Takové počínání ukazuje změnu v energetické strategii technologických firem, které se musejí vyrovnat rychle rostoucí poptávce po elektřině kvůli nárůstu umělé inteligence a datově náročných aplikací. Do roku 2030 by datová centra mohla spotřebovávat až 9 % veškeré elektřiny v USA, zatímco dnes je to 4 %. 

Facebook chce využít bezemisní energie zemského jádra 

Sage Geosystems plánuje využít technologii frakování, která se používá při těžbě ropy a plynu, k vytváření puklin hluboko pod zemí. Do těchto puklin se vstřikuje voda, aby využila přirozené teplo a tlak k výrobě elektřiny. Na rozdíl od tradičních geotermálních metod, které se spoléhají na přirozené zásobníky horké vody, tato pokročilá technika může uvolnit geotermální energii na větším území.

V podstatě využíváme stejné techniky frakování, ale místo získávání uhlovodíků těžíme čisté teplo, – sděluje Cindy Taff, generální ředitelka společnosti Sage Geosystems.

Společnost Sage už předvedla, co umí pomocí zkušebního vrtu v jižním Texasu a nyní plánuje vybudovat svůj první velkokapacitní elektrárenský závod, který by měl zahájit provoz do roku 2027.

Meta chystá zelené investice 

Investice společnosti Meta je součástí širšího trendu, kdy technologičtí giganti zkoumají nové typy geotermální energie. Google například spolupracuje s firmou Fervo Energy na výstavbě geotermálního pilotního závodu o výkonu 5 megawattů v Nevadě. Snahy společnosti Fervo jsou v souladu s širším cílem odvětví integrovat do sítě více konzistentních a udržitelných zdrojů energie, zejména proto, že datová centra potřebují nepřetržitý přísun energie, který samotné větrné a solární zdroje nemohou zajistit.

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz