Namibie chce odstřelit 723 divokých zvířat kvůli hladu

Namibie je rozvojová země v jihozápadní Africe, která se ocitá v kritické situaci. Plánuje odstřelit 723 kusů divokých zvířat a to včetně 83 kusů slonů. Zjevně drastický krok je reakcí na dlouhotrvající sucho, které zasáhlo region a vedlo k vážnému nedostatku potravin pro místní obyvatele. Podle oficiálních údajů vlády OSN byla v minulém měsíci vyčerpána 84 % potravinových zásob země, což si žádá okamžité opatření.

zdroj: X/ @CanonFrance

Plán odstřelu a jeho důvody

Odstřel zvířat se bude provádět v národních parcích a oblastech, kde úřady zjistily, že počet zvířat převyšuje dostupné zdroje vody a pastvin. Situace se zhoršila díky jednomu z nejhorších suchých období v historii Namibie. Narůstá i počet konfliktů mezi lidmi a divokými zvířaty.

V rámci plánu se vedle slonů počítá také s odstřelem 30 hrochů, 60 buvolů, 50 impal, 100 zebřích antilop a 300 zeber. Maso zvířat bude rozděleno lidem, kteří začínají trpět hladem a má pomoci zmírnit dopady současné krize.

zdroj: X / @williampueyo

Vážný vliv sucha na obyvatelstvo

Podle zpráv se téměř polovina populace Namibie, která představuje přibližně 1,4 milionu lidí, potýká s nedostatkem jídla. Dlouhodobé sucho, které opakovaně zasahuje zemi, trápí zejména farmáře. Ti nevypěstují dostatek plodin a nemohou chovat dobytek. Důsledky sucha se projevují i v každodenním žití. Vláda proto aktivně spolupracuje s organizacemi, jako je Světový potravinový program (WFP), aby zajistila potravinovou pomoc pro nejvíce zasažené oblasti.

Etické otázky a budoucnost

Odstřel divokých, často ohrožených zvířat vyvolává bouřlivé diskuze nejen na internetu. Kritici varují, že takové kroky mohou mít dlouhodobé negativní dopady na ekosystémy a biodiverzitu v regionu. Na druhou stranu, vláda argumentuje, že je to nezbytné pro ochranu lidských životů a zajištění základních potřeb obyvatelstva.

Krize jako tahle nám ukazuje, jak je těžké najít rovnováhu mezi ochranou přírody a potřebami lidí. Je jasné, že to bude chtít hodně přemýšlení a plánování do budoucna s ohledem na celý svět.

zdroj: X/ @almouslime

Nejnovější
Mezi Nevadou a Federálními představiteli začalo menší pnutí. Minulý týden totiž kongresman Paul Tonko a senátor Richard Blumenthal podali návrh ...
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz