USA zvažují zákaz „politických investičních sázek“

Ve Spojených státech se znovu rozproudila diskuze o sázení na prezidentské volby. Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) se rozhodla zakročit proti specifickému druhu derivátů a zvažují jejich úplný zákaz. Podle CFTC by totiž obchodování s těmito deriváty, stejně jako přímé sázení, mohlo narušit demokracii a přinést rizika spojená s korupcí a manipulací s výsledky.

USA. bílý dům.
Foto: Pixabay.com | by Pexels

Sázení na volby: Etické i právní dilema

Sázení na politické události, zejména na výsledky voleb, je v mnoha zemích stále trochu kontroverzním tématem. Zatímco ve Velké Británii nebo Austrálii jsou takové sázky povolené a vlastně i dost populární, v USA se regulátoři k tomuto trendu staví skepticky.

Podle federálního zákona je přímé sázení na výsledky voleb ve Spojených státech zakázané. Ovšem někteří lidé stále hledají způsoby, jak si na výsledky voleb vsadit, ať už prostřednictvím offshore poskytovatelů, anebo právě za pomocí alternativních investičních nástrojů.

Čtěte také: Čeští sázkaři jsou v pozoru před prezidentskými volbami

Politické futures

V oblasti investic totiž existuje něco, co bychom mohli nazvat jako “politickými futures”. Tento typ spekulací totiž spadá do oblasti finančních derivátů a není zcela stejný, jako tradiční sázky, které zákon nepodporuje. Jednou z nejznámějších platforem, která umožňuje spekulaci na politické události, je Predicted.org a dříve existující Iowa Electronic Markets, které byly univerzitními projekty, jejichž cílem bylo studovat, jak trhy reagují na politické události, včetně voleb.

Tyto platformy fungují na principu “predikce trhů”, kde lidé mohou nakupovat a prodávat kontrakty založené na výsledcích budoucích událostí, například právě i voleb. Cena těchto kontraktů se mění v závislosti na očekávání trhu o výsledku voleb. Když například kontrakt na určitého kandidáta má vyšší cenu, znamená to, že investoři věří v jeho vyšší šanci na vítězství.

Na rozdíl od klasických sázkových kanceláří jsou tyto predikční trhy často omezeny pokud jde o velikost investice, to je jeden z důvodů, proč bývají tolerovány (například limit na Predicted.org je omezen na 850 USD).

Blíží se konec politických derivátů?

CFTC argumentuje, že volební proces je základem demokratického systému a forma tohoto spekulování na jeho výsledek by mohla otevřít dveře nelegálním praktikám. Jakékoliv finanční “sázky” na výsledek voleb, by podle nich mohly vyvolat tlak na manipulaci s výsledky.

Naopak zástánci tvrdí, že spekulování na volby není ničím jiným než odrazem veřejného mínění a mohou dokonce pomoci lépe předpovídat výsledky voleb než tradiční průzkumy. Navíc tyto platformy mají často výzkumný nebo vzdělávací účel a nejsou zaměřeny na přímí zisk ze sázek, jako tomu je u sázkových společností.

Situace je tak momentálně nejistá, protože zatím není jasné, kdy a zda k zákazu skutečně dojde, jelikož celý proces stále probíhá v rámci diskusí. Každopádně, s blížícími se volbami v roce 2024, můžeme pravděpodobně očekávat, že debata okolo tohoto tématu se ještě více vyostří.

Pokud by jen přece CFTC přikročila k zákazu politických futures, nezabraní to lidem využívat například offshorové sázkové kanceláře, které politické sázky umožňují.

Čtěte také: Donald Trump je favorit. Sázky se můžou vyšplhat na stovky milionů.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti na hazardní hře osobám mladším 18 let.

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz