Instagram zavádí nové opatření pro teenagery

V reakci na narůstající obavy o bezpečnost mladých uživatelů na internetu, oznámil Instagram významné změny zaměřené na ochranu teenagerů. V úterý představila platforma nové funkce a nastavení, které mají řešit problémy a hlavně dopady sociálních sítí na duševní zdraví mladistvých.

zdroj: unsplash.com

Instagram slibuje bezpečí a lepší spánek

Instagram například oznámil, že účty uživatelů mladších 18 let budou nyní automaticky nastaveny jako soukromé. To znamená, že příspěvky budou viditelné pouze pro jejich schválené sledující. Aplikace také omezí posílání notifikací v čase mezi 22:00 a 7:00, aby podpořila dodržování spánkové hygieny. Společnost také ukázala novinky v rodičovské kontrole, díky kterým mohou rodiče sledovat, s kým si jejich děti chatují.

Adam Mosseri, ředitel Instagramu, zdůraznil, že aktualizace jsou reakcí na obavy rodičů o svoje děti. „Zaměřili jsme se na řešení hlavních problémů, které rodiče trápí – nevhodné kontakty, škodlivý obsah a přemíra trávení času na obrazovkách,“ komentuje změny.

Narůstající kontrola nad bezpečností teenagerů online

Nové změny přicházejí přesně v době, kdy je Instagram pod palbou kritiky kvůli bezpečnosti teenagerů. Zákonodárci a rodiče kritizují především sociální sítě jako Instagram, TikTok a Snapchat. Ty vystavují děti a teenagery rizikům, jako je kyberšikana, podezřelé osoby a jiný škodlivý obsah včetně násilí a nahoty.

V USA usilují legislativní opatření, jako je zákon o bezpečnosti dětí online (Kids Online Safety Act), o zavedení přísnějších bezpečnostních opatření pro sociální sítě. Generální ředitel společnosti Meta, Mark Zuckerberg, je opakovaně vyzýván, aby řešil negativní dopady. Otázka je, zda by se o to neměli více snažit právě rodiče?

zdroj: meta.com

Instagram čekají nové výzvy

Nová opatření sice představují krok vpřed, ale další výzvy zůstávají. Jedním z hlavních problémů je množství mladých uživatelů, kteří při registraci lžou o svém věku. I když podmínky používání Instagramu zakazují dětem mladším 13 let používat aplikaci, vymáhání pravidla je obtížné. Proti tomu se brání například Austrálie s návrhem zákona, o kterém jsme nedávno psali v článku.

Posun směrem k ochraně teenagerů

Instgramové změny následují podobné kroky, které učinily jiné platformy. V roce 2021 TikTok nastavil účty uživatelů ve věku 13 až 15 let jako soukromé a omezil přímé zprávy pro uživatele mladší 16 let.

Nicméně někteří odborníci se ostře ptají, zda nová opatření budou stačit. Jim Steyer, generální ředitel organizace Common Sense Media, uvedl: „Tyto změny měly být zavedeny už dávno. Instagram jedná až teď, protože čelí rostoucímu tlaku ze strany zákonodárců a obhájců.“

Možný dopad na popularitu Instagramu

Nová bezpečnostní opatření se začnou zavádět postupně. Nové účty zaregistrované osobami, které se identifikují jako nezletilé, budou automaticky nastaveny na soukromý režim. Stávající účty teenagerů v zemích jako USA, Kanada a Velká Británie budou také brzy převedeny na soukromé, pokud si uživatelé sami nevyberou jinou možnost s povolením rodiče.

Tím, že Instagram je oblíbený hlavně mezi výše zmíněnou cílovou skupinou, může mít vliv právě na jeho popularitu a posléze i podnikání. Někdo může být za změny rád, zatímco jiní mohou sít opouštět a hledat alternativu. Mít otevřené profily totiž zvyšuje sledovanost a po té spousta mladých touží.

Poroto zda nová opatření uspokojí kritiky a skutečně ochrání teenagery, se teprve uvidí.

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz