Asteroid jako jídlo budoucnosti pro astronauty

Vědci zkoumají možnost, že by astronauti na svých cestách hlubokým vesmírem mohli proměnit asteroid na potravu. Tradiční metody, jako je balení mrazem sušených potravin nebo pěstování vlastních plodin na palubě už nestačí. Nutriční potřeby astronautů nejsou úplně pokryté. A proto přichází na řadu nápad týmu vědců, který se zaměřuje na biochemické zpracování vesmírného materiálu.

Podnos obsahující vzorek z asteroidu Bennu. Vědci tvrdí, že na základě jeho velikosti a obsahu uhlíku by chemické sloučeniny z takového asteroidu mohly vytvořit „chutnou pochoutku“.
nytimes.com

Jak by jídlo fungovalo?

Základem inovativní myšlenky je využití bakterií, které dokážou zpracovat uhlíkové složky asteroidů. Podle výzkumu Annemiek Waajen z Vrije Universiteit v Amsterdamu by mikroby mohly konzumovat meteoritový materiál a přeměnit ho na růstovou biomasu. Stejný proces je v současné době testován na plastovém odpadu v rámci projektu ReSource, který financuje americká obranná agentura DARPA. Výsledná biomasa – živiny získané z bakterií, by mohla sloužit jako základ pro potraviny astronautů.

Kolik jídla by asteroid mohl vyprodukovat?

Vědci vypočítali, že asteroid Bennu, jehož hmotnost se odhaduje na 85,5 milionu tun, by mohl potenciálně poskytnout dostatek potravy pro astronauta až na 17 000 let. I v případě méně efektivní konverze by asteroid mohl zásobovat jediného astronauta potravou na 600 let. Pro realistickou potřebu by jeden astronaut na rok potřeboval 5 500 až 175 000 tun materiálu z asteroidu.

Jaké jsou budoucí kroky?

I když asteroid, jako jídlo budoucnosti zní slibně, vědci tvrdí, že jsme ještě daleko od jeho realizace. Kromě testování toxicity a bezpečnosti biomasy, musí vyvinout technologie pro těžbu asteroidů a vybudovat vesmírné bioreaktory. Navíc, ne všechny asteroidy mají stejné chemické složení. To může způsobit komplikace při přechodu mezi různými druhy vesmírných těles.

Vědec Joshua Pearce je ale kovaný optimista a je ochotný zkoušet novou metodu sám na sobě. „Jsem připraven být první, kdo to ochutná,“ prohlásil s nadsázkou. Pokud přežije, mohou se do testování zapojit i další.

Nejnovější
V polovině října se ocitla společnost Seznam.cz pod kontrolou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ivo Lukačovič to označil za ...
Na konferenci G2E v Las Vegas se odborníci v oblasti hazardního průmyslu zaměřili na důsledky dvou velkých kybernetických útoků, které ...
Nizozemský herní úřad Kansspelautoriteit (KSA) udělil pokutu společnosti BlockDance BV za poskytování nelegálních hazardních služeb přes webové stránky bc.game a ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz