Případ, jaký Česko nepamatuje. Šéf pobočky banky propadl sázkám, klienti přišli o 50 milionů

Ostravský krajský soud uznal vinným bývalého bankéře olomoucké pobočky Raiffeisenbank, který měl v průběhu několika let prosázet až 50 milionů korun. Peníze přitom pocházely z kapes jeho movitých klientů. Podvedení zvažují žalobu i na bankovní instituci, ta ale od svého bývalého manažera dává ruce pryč.

zdroj: ČTK/Profimedia.cz

Jeden z podvedených uvedl, že vše začalo vykradením jeho auta. „Protože mi ukradli i klíče od domu, kde jsem měl v tu dobu v sejfu uložené peníze, dostal jsem strach, aby mi je neukradli taky. Tak jsem je vzal a odnesl do banky,“ řekl pro iDnes olomoucký podnikatel, který si přál zůstat v anonymitě.

Ještě ten den mu prý zavolal vedoucí olomoucké pobočky Raiffeisenbank Jiří Schmidt. Nabídl mu, že mu peníze zhodnotí a důvěřivý podnikatel bankéři svěřil dva miliony korun. Daná situace se měla odehrát v roce 2019, tedy v době, kdy se manažer již čtyři roky pohyboval v kolotoči hazardu a internetových sázek.

Jen mezi lety 2015 a 2020 měl u společnosti Fortuna prosázet 39 milionů korun. „Další tři miliony a tři sta tisíc u Tipsportu,“ napsali policisté do usnesení o zahájení trestního stíhání, do kterého měl reportér iDnes možnost nahlédnout. Celková škoda přesáhla 50 milionů a poškozených je okolo třiceti.

Klienti v něj měli bezmeznou důvěru

Bankéř si měl většinou půjčovat s tím, že brzy vrátí větší částku, anebo že peníze výhodně investuje. Používal také různé výmluvy, například, že si půjčuje na „plnění obratu“ pobočky, na investice, na podnikání svého bratra nebo na výhodnou koupi bytů. Poškození se měli shodnout, že ve Schmidta měli bezmeznou důvěru, neboť ho léta znali jako solidního bankéře.

„Když se mě ptáte, vystupoval velmi žoviálně. Jako člověk s nadprůměrným majetkem, nadprůměrnými příjmy, který cestuje po světě. Navíc to byl ředitel banky,“ vysvětlil olomoucký podnikatel. Lži manažera doběhly na přelomu let 2019 a 2020, kdy se musel ke všemu přiznat. Své věřitele jednoho po druhém kontaktoval, aby jim oznámil, že jejich peníze prosázel.

Senát ostravského krajského soudu jej pak letos v červenci nepravomocně uznal vinným a uložil trest odnětí svobody na šest let a devět měsíců. Banka na událost reagovala tím, že svého manažera propustila a jeho pobočku zrušila.

Banka od manažera dává ruce pryč

Někteří poškození však chtějí své peníze zpět a zvažují žalobu na bankovní instituci. Podle jejich přesvědčení nese část viny, protože svého zaměstnance nedokázala uhlídat. Banka od něj však dává ruce pryč.

„Poškození jednali s panem Schmidtem vždy jako se soukromou osobou, a ne jako s pracovníkem banky. Pan Schmidt tedy jednal svým vlastním jménem, nejednal za banku. Z tohoto důvodu banka odpovědnost nepřebírá, a to ani zčásti,“ uvedla pro iDnes mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

Podle advokáta Tomáše Vymazala, který zastupuje část poškozených, však banka neměla správně nastavené kontrolní mechanismy. „Tady se banka nemůže schovávat za to, že jednal svévolně jejich ředitel. Banka jakožto instituce je povinna zajistit, aby tato citlivá data nebyla zneužita nikým, a už vůbec ne ředitelem pobočky. Přístup banky je neuvěřitelně přezíravý, nevěřím, že by takto postupovala Raiffeisenbank v Rakousku,“ uvedl Vymazal.

Zdroj článku: https://cnn.iprima.cz/banker-prosazel-50-milionu-ktere-patrily-jeho-klientum-banka-od-nej-dava-ruce-pryc-412243

Nejnovější
Včera se svět sportovního žurnalismu otřásl, když Adrian Wojnarowski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších reportérů NBA, oznámil svůj odchod z ...
Liga mistrů je zpátky v plném proudu a s ní i poprvé nový formát pravidel. Čtyřčlenné skupiny jsou pasé minulých ...
Elon Musk získal pro Neuralink od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) titul „průlomové zařízení“ a to díky ...

© Copyright 2024 www.onlinehazard.cz | e-mail: info@onlinehazard.cz